top of page

Feestdagen in Frankrijk

Voor het eerst hebben we Kerstmis gevierd in Frankrijk, maar ook voor het eerst met z´n tweeën. In Nederland hadden we met onze familie al een soort pré-kerst gevierd, want even op en neer rijden vanuit de Dordogne zat er voor ons helaas niet in.

We konden het niet laten…Kerstmis in Frankrijk, dus we hebben even flink uitgepakt: Op kerstavond zaten we te smikkelen van een Tournedos Rossini; een mooie tournedos met gebakken ganzenlever en truffel. Daarbij een puree gemaakt van pastinaak en tamme kastanje. Loopt het water je al in de mond? Het was echt goddelijk lekker. Als dessert had ik een verfrissende tarte au citron gemaakt. De combinatie van een zeer vettig hoofdgerecht en een zuur nagerecht was wel even een uitdaging voor onze magen, maar man man man. Genieten was het.  Op eerste kerstdag hebben we het simpeler aangepakt met een langzaam gegaard stukje buikspek van de barbecue en boontjes met pommes duchesse. Ik kan je vertellen: ook niet verkeerd. En tweede kerstdag? Die hebben ze hier niet in Frankrijk. De gemiddelde fransman gaat dan gewoon weer aan het werk.

Wij dus ook, wij zitten absoluut niet stil.We zijn flink aan het settelen hier. Wat heel normaal is in Nederland, moeten we hier weer opnieuw ontdekken. Waar haal je het hout vandaan voor de kachel? Hoe werkt de milieustraat? Waar breng je huisvuil heen? Enz. enz. Maar ook boodschappen doen is een ontdekkingsreis! We hebben een enorme grote E. Leclerc supermarkt op een paar minuten rijden. Ze hebben daar echt van alles. Schappen vol met wijn (vervelend zeg!), allerlei benodigdheden voor het huis, speelgoed, elektrische apparatuur, potten/pannen, dry aged vlees, pindakaas (YES!), een enorme visafdeling, slagerij, bakkerij, echt van alles. In Nederland staat alles per productgroep netjes naast elkaar, maar hier in Frankrijk willen spullen nog wel eens onlogisch verspreid over de winkel liggen. Het is dan ook echt wel een uitdaging om de juiste producten te vinden.Simpel gehakt kost hier per kilo net zoveel als bavette. Eend is vaak goedkoper dan kip (vooral de eendenbouten). Groenten reken je af per kilo. Bijvoorbeeld de courgettes hebben allemaal verschillende formaten, dus je pakt gewoon wat je nodig hebt. In plaats van allemaal dezelfde maten courgette en per stuk afrekenen. Dit geldt overigens voor heel veel groenten. Veel groenten zijn ook een stuk goedkoper. Wat in Nederland een luxe product is; bijvoorbeeld de Coeur de Boeuf tomaten of aardperen.


Op dit moment kiezen we even voor het gemak van de supermarché, want er is al zoveel nieuw om te ontdekken. Maar zodra we onze dagelijkse draai hebben gevonden, gaan we zeker op zoek naar lokale boeren met ambachtelijke producten. We vinden het namelijk ontzettend belangrijk om dicht bij de bron ons eten te halen. Binnen een paar maanden gaan we onze moestuin aanleggen en hopelijk kunnen we dan snel onze eigen groenten verbouwen.


Maar terug naar de feestdagen. Oudjaarsdag is het vandaag. Wat voor tradities hebben de Fransen rondom ‘le réveillon’? De afgelopen dagen hebben we pallets vol oesters voorbij zien komen. Oesters en nog een oesters. Wat blijkt? Oesters zijn in deze omgeving een zeer geliefd en typisch product voor de jaarwisseling. Zo staan ook vaak foie gras en gerookte zalm op het menu. De Fransen vieren vooral de jaarwisseling met hun eigen familie en vrienden binnenshuis met een enorm diner dat uren duurt. Bij mijn vader thuis kwam het dessert vaak pas om 23.00 uur op tafel. Nu blijkt dat Jur, de vriendin van mijn vader, ons toen al aan het voorbereiden was op het leven in Frankrijk 😉

Ik kan me nog goed herinneren dat ik na middennacht op straat stond met mijn champagnefles, iedereen feliciteerde met knallend vuurwerk om me heen. Dat zullen we hier niet zo snel meemaken. Over champagne gesproken. Als aperitief trekt men hier graag een fles champagne open en na middernacht plopt men gewoon nog een fles open. Geen verkeerde manier om oud en nieuw te vieren lijkt me.


Bij ons staat de champagne koud, de oesters gaan vanavond de flambadou van Forged ontmoeten op de Ofyr en de mousse van foie gras staat in de koelkast op te stijven. Het Franse leven is zo slecht nog niet! Alvast Bonne Anneé! En hopelijk tot volgend jaar.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page