top of page

FRANKRIJK EN DE ADVENTSKALENDER

Foto van schrijver: Jelmer GriselJelmer Grisel

Terwijl de dagen steeds korter worden en de weersomstandigheden er niet op vooruit gaan, bereid Frankrijk zich voor op de feestdagen en wij natuurlijk ook! Bij gebrek aan sinterklaas liggen de winkels hier al vanaf half november vol met alles dat met Kerstmis te maken heeft.



Op ons domein is het rustig, misschien zelfs een beetje stil. Behalve wat geluiden die wij zelf produceren tijdens het verbouwen van de gîte en zo hier en daar wat schoten van fanatieke jagers, hoor je niet zoveel. Het weer is de afgelopen weken eigenlijk prima geweest met zo hier en daar nog wat hele mooie en zonnige dagen en temperaturen die soms zelfs richting de twintig graden opliepen. Maar je kunt er niet omheen; Kerstmis staat voor de deur en daar word je in elke winkel en op elke straathoek van Sarlat mee geconfronteerd.





Begin december gaat de kerstmarkt in Sarlat-la-Canéda open en dat is ieder jaar weer een spektakel dat publiek uit de wijde omtrek naar ons nabijgelegen stadje trekt. Twee weken geleden stond ik met de auto nog in een kleine file achter een hoogwerker te wachten. Het was 23 graden en de zon scheen volop. Ik droeg een t-shirt en had het raam open terwijl ik zat te kijken naar de mannen in de hoogwerker die de kerstverlichting ophingen. Het blijft een vreemde gewaarwording om Kerstmis mee te maken op een plek die 1000 kilometer zuidelijker ligt dan waar je bent geboren en opgegroeid.


Kerstmis wordt in ons stukje van Frankrijk iets anders gevierd dan wij vanuit Nederland gewend zijn. Zo bestaat tweede kerstdag hier niet en het merendeel van de festiviteiten wordt met familie en vrienden, thuis aan de eettafel gevierd op kerstavond. Op eerste kerstdag wordt dan vaak nog uitgebreid geluncht en dat was dan eigenlijk de hele Franse kerst.


Traditioneel wordt in onze regio gedineerd met de mooie en luxe producten uit de streek. Foie gras wordt vaak op een toastje als voorgerecht gegeten en een gevulde kalkoen is regelmatig het hoofdgerecht. Voor het dessert wordt uitgepakt met de traditionele bûche ofwel boomstam. Een gevulde cake, gedecoreerd met chocolade en soms ook ijs. De bûche is in Frankrijk zó populair dat er zelfs wedstrijden worden georganiseerd waarin patissiers vanuit het hele land het tegen elkaar opnemen om de mooiste en lekkerste boomstam te fabriceren.



Een ander ding dat opvalt is de adventskalender. Nu ken ik die vanuit Nederland ook wel vanuit mijn jonge jaren (elke dag een chocolaatje) en recenter nog van de krasloten maar die kalenders zijn in Nederland lang niet populair als hier. Zo koop je hier in de supermarkt natuurlijk ook de adventskalenders met die traditionele chocolaatjes, maar ze zijn er ook met bonbons, of met achter elk luikje een droog worstje en voor de fanatiekelingen zelfs met een klein flesje whisky achter elk deurtje. Om het af te toppen vond ik de kalenders ook bij een juwelier, gevuld met bedeltjes voor je armband en bij de bouwmarkt zelfs van een elektrisch gereedschap merk, gevuld met schroefbitjes.






Maar wat is dat nou ook alweer; een adventskalender?


Even een kleine geschiedenisles: Het woord ‘advent’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘Adventus’, wat ‘de komst’ betekent. Het is een christelijke traditie die dan ook te maken heeft met de komst van Jezus die geboren werd op Kerstmis. Het eerste advent is traditioneel 4 zondagen voor Kerstmis en in veel kerken wordt vanaf dat moment elke week een kaars aangestoken totdat het daadwerkelijk Kerstmis is.

De oorsprong van de adventskalender ligt rond 1840 in Oostenrijk en Duitsland, waar men de kinderen bewust wilde maken van de tijd die er nog te gaan was tot het kerstfeest en wat werkt er in dat geval beter dan je kinderen elke dag een chocolaatje te laten eten? Nog steeds worden in die landen de meeste adventskalenders geproduceerd en verkocht, maar Frankrijk doet dus ook dapper mee.


Als Nederlandse Fransen tellen wij ook af naar de Kerst, al was het alleen maar om de ganzenlever en de bûche.


A bientôt!

Jelmer

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

EEN JAAR LATER

Comments


bottom of page