top of page

Hoe het allemaal begint....


Dit is het allereerste blog op de website van ons (toekomstige) vakantiedomein in het hart van de Franse Dordogne. En dat vind ik best lastig om heel eerlijk te zijn. Niet dat vakantiedomein, want daar kijken we al een hele tijd naar uit. Maar wél het feit dat dit het eerste blog is en dat het nu écht gaat beginnen. Op deze plek gaan we je vanaf nu namelijk een inkijkje geven in ons avontuur van emigreren naar Frankrijk en de opbouw en opstart van ons bedrijf. In dat hele proces gaan we vast heel veel leuke en fantastische dingen meemaken waar we je graag over vertellen. Maar we zullen ook ongetwijfeld onverwachte, spannende en tegenvallende situaties tegenkomen en die ga je hier ook lezen. Dit voelt dus echt als het begin van ons avontuur.


Veel mensen hebben ons gevraagd “waarom willen jullie in het buitenland gaan wonen. ”Daarnaast is de vraag “wat gaan jullie dan doen in Frankrijk” ook heel vaak voorbij

gekomen. Dus je raadt het al: op die vragen gaan we je hier een antwoord proberen te geven. Maar allereerst is het misschien wel aardig om onszelf even voor te stellen. Wij zijn Lotte en Jelmer. Tijdens dit schrijven zijn wij respectievelijk 37 en 44 jaar oud en we hebben twee honden genaamd Teun en Guus.We hebben allebei een hele verschillende achtergrond die op een bepaald, mooi moment toevallig samenkwam. Lotte is de creatieveling. Zij begon haar loopbaan als decaan op een middelbare school in Brabant. Na heel veel leerlingen te hebben geadviseerd om hun dromen na te streven, kwam ze erachter dat haar eigen droom niet persé in het onderwijs lag. Ze nam ontslag en startte haar foodtruckbedrijf De

Melksnor waarmee ze in eerste instantie frozen yoghurt serveerde op feesten en festivals. Later verruilde ze de yoghurt voor ambachtelijke tosti’s en daarbij kwam de ‘Hollandse keuken met een twist’. Naast haar succesvolle foodtruckbedrijf startte zij een lunchzaak op die ze een tijdje later weer verkocht. Ze volgde ook een opleiding tot conceptdesigner om haar eindeloze creativiteit in te zetten om nieuwe ideeën uit te werken en andere ondernemers te helpen om een goede start te maken. Maar bovenal is Lotte een reislustige en creatieve fijnproever. Zij at bij veel van de beste restaurants van de wereld, kan een verrassend lekkere maaltijd maken met ‘wat er toevallig nog in de koelkast ligt’ en heeft afgelopen jaar een foto-opleiding gevolgd om haar fotografie talent nóg beter te kunnen ontwikkelen. Tijdens een opdracht met haar foodtruck kwamen wij elkaar tegen en het was liefde op het eerste gezicht.


En ik? Ik ben Jelmer. Opgeleid tot journalist heb ik gewerkt als eindredacteur bij een landelijke radiozender. Net als Lotte wilde ik ook mijn dromen nastreven, dus na vijf jaar stopte ik bij de radio en ging ik verder als club DJ. Maar een aantal jaren en heel veel optredens later had ik het in dat wereldje wel gezien. Er was voor mij altijd nog een andere passie en dat was lekker eten (koken) en barbecueën. Ik ging workshops geven bij het toenmalige Atelier van restaurant De Librije in Zwolle en ik startte met mijn moestuin waarover ik wekelijks een artikel schreef. Mijn successen en teleurstellingen in de moestuin werden gretig gelezen en geliket en mijn blog genaamd ‘Alles voor de Smaak’ (Tout Pour le Gout) werd een succes. Verschillende merken van barbecues en keukenapparatuur vroegen mij vervolgens om recepten te ontwikkelen, kookvideo’s te maken en artikelen te schrijven over hun producten. Van het één kwam het ander en al snel werd ik ingehuurd als demonstratiechef. Barbecue is altijd mijn ding geweest en daar ligt dan ook mijn specialisme. Na een paar jaar als demonstratiechef te hebben gewerkt, bouwde ik mijn eigen foodtrailer. Een

aanhangwagen met vier grote kamado’s erin van het merk The Bastard dat toen alweer een tijdje één van mijn vaste opdrachtgevers was en waarvoor ik tot de dag van vandaag de officiële pitmaster ben. Met deze aanhangwagen verzorgde ik workshops op locatie, maar ook cateringen. Wellicht voel je de bui al hangen, want op een zonnige morgen op de parkeerplaats van de Sligro in Deventer zette ik mijn aanhangwagen neer op een paar meter afstand van een blauwe Citroën HY bus genaamd De Melksnor.. de rest is geschiedenis.


Lotte en ik hebben uiteindelijk onze bedrijven samengevoegd om ons breed in te kunnen zetten in de catering. De Melksnor voor de grote partijen en de muziekfestivals en de barbecue aanhangwagen voor de luxe barbecuecatering. Daarnaast openden wij Buitenlocatie De Kweek.Een vergader- en workshoplocatie op het Brabantse platteland waar wij ‘Official Workshop Location’ werden voor The Bastard en Ofyr. Hier hebben wij menig culinair liefhebber een fijne middag of avond bezorgd én beter leren barbecueën. Maar er was altijd nóg een gezamenlijke droom: Een culinaire vakantieaccommodatie in het buitenland. Een heerlijke plek om vakantie te vieren, lekker te kunnen kokkerellen met de beste apparatuur, maar ook met lokale producten en groenten uit onze eigen moestuin. Voor onszelf is dat natuurlijk hard werken, maar ook meer genieten van de kleine dingen en leven op een lager tempo.


Misschien weet je hoe dat gaat met zo’n gek idee; dat gaat z’n eigen leven leiden. We gingen steeds een beetje meer uitzoeken en nadenken en ons idee werd een plan. Vorig jaar, net na een enorm druk zomerseizoen, zijn we in de auto gestapt en naar Frankrijk gereden om potentiële panden te bekijken. Dat pand vonden we (althans, dat dachten we toen) in de provincie Lot. Maar het lot (zonder hoofdletter) besloot anders en op het laatste moment kregen wij de benodigde ontheffing voor het starten van ons bedrijf tóch niet. We zijn er hoogstpersoonlijk achter gekomen dat de Franse wetgeving, regeltjes en bureaucratie van een heel ander niveau zijn dan wat we in Nederland gewend zijn.


Om een lang verhaal kort te maken, zijn we nu vijftien maanden, acht trips naar Frankrijk en vier panden verder en we wonen in een bungalow op een vakantiepark in Brabant. We hebben heel erg veel geleerd en vertellen je de gedetailleerde versie graag een keer bij een goed glas wijn op ons terras, maar het belangrijkste is: Over een paar weken gaan we in het allermooiste stukje van Frankrijk wonen en bouwen aan onze droom en daar hebben we heel erg veel zin in! Ons schitterende domein ligt midden in de natuur, maar ook op een steenworp afstand van Sarlat-la-Caneda, midden in de Périgord Noir met zijn rivieren, grotten, foie gras en truffels.

In de komende maanden gaan wij keihard werken om alles af te krijgen zodat jij vanaf juli 2024 kunt verblijven in één van onze heerlijke chalets of prachtige glamping tenten. Als je het leuk vindt, kun je onze bezigheden en voortgang volgen via ons Instagram of Facebook account. Daarnaast plaatsen we hier zo nu en dan een nieuw blog met een iets uitgebreider verhaal van ons nieuwe leven in Frankrijk en misschien ook wel een leuk en vooral lekker, lokaal recept.

A bientôt! Lotte & Jelmer

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page