top of page

Lokale boerderijen


De weken waarin het non-stop regende zijn in de afgelopen twee weken even gestopt. De zon begon te schijnen en de temperaturen schoten omhoog hier in de Périgord Noir. Het weer werd zelfs dusdanig mooi dat de jassen uitgingen en later zelfs onze truien. Uiteindelijk stonden we zwetend in ons t-shirt te verbouwen. Vorige week vrijdag tikte de thermometer hier 24 graden aan en het eerste bruine tintje is terug te vinden op m’n armen. Momenteel is het weer wat frisjes met zo nu en dan een flinke bui, maar tegen het eind van deze week staat er zelfs 27 graden op de planning dus de voortekenen zijn erg goed!


We zijn nog steeds heel druk met verbouwen voordat ons eerste seizoen van start gaat. Maar daarover later meer. We willen je namelijk graag even meenemen in de omgeving waar ons domein zich bevindt. Op de spaarzame dagen wanneer wij niet aan het verbouwen zijn, trekken wij er namelijk graag op uit om leuke adresjes te zoeken waar we onze gasten komend seizoen met een gerust hart naartoe durven te sturen. Niet op de laatste plaats vinden wij het zelf natuurlijk ook heerlijk om lekker rond te struinen en onze omgeving beter te leren kennen, maar dat terzijde ;-)


Notenboerderij


Zoals je weet, ligt Sarlat-la-Canéda op een steenworp afstand. En Sarlat staat bekend om truffels en alles wat met eend en gans te maken heeft… maar ook om z’n walnoten. De walnoten uit de Périgord staan heel hoog aangeschreven en aan de rand van Sarlat zit een walnotenboerderij waar al sinds 1950 walnoten worden geteeld. Noyeraies du Lander beschikt over een flink aantal hectare vol met walnotenbomen, maar ook over een mooi gebouw waarin een moderne winkel is gevestigd, met op de begane grond de walnotenpers. Daar wordt in het seizoen dagelijks heerlijke olie geperst uit verse walnoten van eigen boomgaard, maar ook van omwonenden die hun eigen noten kunnen langsbrengen. Rondom de winkel en perserij (die overigens werkt met een schitterende maalsteen en hele oude gietijzeren pers), vind je de andere machines die nodig zijn om mooie walnoten producten te maken. Zo kun je zijn waar de noten worden schoongemaakt, gepeld en gesorteerd op maat, maar ook waar ze worden gebrand. Wij hebben gebruikgemaakt van een gratis rondleiding met een proeverij als afsluiter en dat was erg leuk en leerzaam en zéker een aanrader voor de culinaire liefhebbers die wij dit seizoen mogen verwelkomen.

Geitenboerderij


Op 50 kilometer rijden van ons domein ligt het schilderachtige plaatsje Rocamadour. Daar wilden we sowieso graag even een kijkje nemen, maar dat was niet de enige reden, want Rocamadour staat namelijk ook bekend om het gelijknamige kaasje. Op alle lokale markten in onze omgeving vind je deze kleine, ronde geitenkaasjes die een heerlijke smaak hebben en mooi romig zijn van binnen. De Rocamadour kaasjes hebben sinds 1996 een zogenaamde AOP, wat inhoudt dat er officiele regels zijn opgesteld waar de productie van zo’n kaasje aan moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de geiten die de melk geven waar de kaas van wordt gemaakt, slechts mogen leven binnen een bepaald gebied dat binnen de Causses de Quercy valt. Dat gebied ligt voor het grootste deel in het departement Lot, maar ook enkele gemeenten van omringende departementen liggen binnen de Causses de Quercy, waaronder dus een stukje van de Dordogne. Het gebied waar de geiten leven is vooral kaal en dor en de grond bestaat uit kalksteen waardoor het regenwater dat er valt, snel in de bodem verdwijnt. De geiten mogen volgens de officiële regelgeving van de AOP geen gefermenteerd voedsel eten en ook geen kuilvoer. Veel van het geitenvoer wordt dan ook in andere, groenere delen van de regio verbouwd. Verder is er ook vastgelegd dat er slechts 10 geiten mogen leven per hectare grond. Ze krijgen buiten de stal lekker de ruimte.


Aangezien er jaarlijks schijnbaar 33 miljoen van deze kaasjes worden gemaakt en gegeten, kun je je wellicht voorstellen dat er redelijk wat geitenboerderijen zijn waar deze kaasjes worden gemaakt. Eentje daarvan hebben wij bezocht. We mochten rondlopen door de stallen en struinen over het complete erf van de boerderij waar ook varkens en koeien werden gehouden. In de winkel hebben we tenslotte flink ingekocht van alles wat er op de boerderij wordt geproduceerd. Erg leuk en ook fijn om te zien dat deze geiten zelfs in de stal een gezond en waardig bestaan hebben met genoeg ruimte en eten.De verbouwing


Waar zijn we dan druk mee geweest in de afgelopen weken? Zoals ik in het voorgaande blog al schreef, zijn we flink aan de slag gegaan met de nieuwe buitenkeuken. De plek waar straks een hele rij kamado’s komt te staan en waar we onze workshops gaan geven. Daar moest een nieuw dak op, inclusief spanten. Na een paar weken zwoegen in de regen en nog een week in de zon, kunnen we je nu met een gerust hart mededelen dat het dak erop ligt! Ook de wanden staan en de ruimte die ons winkeltje gaat worden is inmiddels voorzien van een vloer. In de komende weken gaan we de vloer van de buitenkeuken uitvlakken zodat straks niet alle kamado’s naar één kant rollen en we gaan een gigantisch kookeiland van zes meter lang bouwen en plaatsen. Verder komt er nog een groot aanrecht in met meerdere spoelplekken zodat onze gasten straks ook écht fijn kunnen kokkerellen. Maar zoals ik al zei: het dak zit erop, dus de buitenkeuken is waterdicht. Wanneer het nu weer gaat regenen, kunnen we in ieder geval droog verder werken aan de afwerking en inrichting.


Omdat de weersomstandigheden steeds beter worden, zijn we afgelopen week snel verder gegaan met het aanplanten van bomen en struiken op het veld waar de chalets en familie-glampingtenten staan. Bij een lokale kwekerij hebben we flink wat groen ingekocht en uit ons eigen bos hebben we de nodige jonge scheuten getransplanteerd naar het veld. Hopelijk slaat alles snel aan, zodat ons veld deze zomer een mooie, groene oase is.

Het tweede chalet is inmiddels bijna klaar! Lotte heeft een nieuwe vloer geplaatst, waarna we samen aan de slag zijn gegaan met het plaatsen van de wanden en de deuren. De vaart zit er goed in, want we hebben ook de keuken geplaatst en alle electra, waterleidingen en afvoeren zijn ook aangesloten. Nu nog wachten tot de laatste spullen binnenkomen voor de badkamer en dan kunnen we alles afmaken en dan snel verder met het derde chalet. Hopelijk gaat de verbouwing daarvan net zo soepel en snel als de van het huidige huisje.


Het platform voor de tweede glampingtent moet nog even wachten totdat onze aannemer klaar is met het graven van leidingen van en naar onze nieuwe septic tanks. De aannemer gaat in de tweede week van april (volgende week) aan de slag en zal naast de septic tanks, ook het terras rondom het zwembad aanpakken. We zijn dus nog lang niet klaar met verbouwen, maar we zitten uitstekend op schema!


A bientôt!

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page